Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil imponerer når vi begynder at date en ny potentiel partner for livet. Og det gælder ikke kun med måden vi fremtræder på, det gælder faktisk også når det kommer til madlavning.
Dit hjerte hamrer! Ikke fordi du er forelsket, og ikke fordi du lige har dyrket sport. Men fordi du lige har inviteret din nye date på middag hjemme hos dig selv. “Åh gud, hvorfor gjorde jeg nu også det???”. Du bladrer febrilsk i gamle hæfter fra Ude & Hjemme som du har arvet af din mor, men det virker alt sammen bare så kedeligt og ALT for indviklet. Dig som nærmest ikke engang kan koge spaghetti. What to do???
Det er faktisk ikke så svært. Hvis bare du husker på nogle enkelte vigtige råd, så skal den middag nok give point på score-kontoen. Det er jo ikke dronningen der kommer til middag, så det gælder bare om at være dig selv – altså, med måde ikke? Men derfor kan man godt være forberedt og have styr på tingene, så det virker som om du har styr på det. Og det vil vi jo gerne hjælpe med.
Gør det let og lækker
Det vigtigste når du laver en middag til en date er, at det ikke må være mad som ligger for tungt i maven. Tror vi alle kender den følelse af at have spist for meget, og bare mest af alt har lyst til at smide os på sofaen og sove efterfølgende. Det dur jo ikke på en date, vel?
Og mad der sætter gang i den naturlige tarm-flora, det går altså bare heller ikke. Væk med kålretter og andre madvarer, der sender ildelugtende luftstrømme gennem stuen!
Store bombastiske retter egner sig ikke til en første-gangs middags-date, og det er alfa og omega, at du satser på de gode råvarer. I stedet for at snuppe det der er billigst i køledisken, så gå til slagteren og bed om noget kvalitet.
Smager så det behager
Smag på din mad. Server aldrig noget, du ikke forinden har smagt til.
Er din date et nyt bekendtskab, så kender I næppe hinanden særlig godt. Du ved ikke, hvad vedkommende kan lide, og hvad vedkommende ikke kan lide. Du kan jo selvfølgelig spørge forinden, men hvis du ikke kender din date’s smag, så er motto’et: “Better safe than sorry“. Undgå derfor alt for stærk mad. Hvis du ikke ved, om vedkommende er til stærk chili og masser af hvidløg, så spar på det.
Tænk på tænderne
Som udgangspunkt vil man jo altid gerne tage sig bedst muligt ud, og det samme vil din date med garanti. Lad derfor være med at servere mad der sætter sig i tænderne. Det er bare så pokkers svært ikke at fokusere på det der grønne stads der sidder og vinker hver gang munden åbnes – og man kan jo næsten ikke få sig selv til at sige det, hvis den anden har noget mellem tænderne, vel?
Det samme gælder for rødvin. Det er så hyggeligt at dele en god flaske rødvin – men altså, de der blå tænder!!! Bare ikke så frækt. Samtidig kan vin sløve lidt, og det er jo sikkert ikke hensigten under sådan en romantisk date.
Skomager, bliv ved din læst
Der er aldrig noget i vejen med at prøve nye ting og søge nye udfordringer. Det skal måske bare ikke lige være når du inviterer en ny flirt på scoremiddag. Vores råd er helt klart, at lave noget, som du har prøvet mindst én gang før. Så kender du dine svage sider, og du kender sværhedsgraden af din madlavning. En god idé kunne være, at lave en øvemiddag for en ven inden måske – sådan bare lige for at få noget respons om det er GO eller NO GO.
Nå, men nu skal vi i køkkenet -så her kommer vores bud på en lækker scoremiddag:
Forret:
Tomat–chilisuppe:
1 stort grofthakket zittauerløg (ca. 100g) 15 g smør ½ liter hønsebouilllon 1 renset, finthakket frisk rød chilipeber (husk at spare og smage til) ½ tsk. Groft salt Friskkværnet peber Fremgangsmåde: Svits løg i smør i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Kog suppen sammen ca. 15 min. Smag til med salt og peber. Suppen kan serveres i glas med et hjertebrød på spyd i hver. |
Små hjerte-ostebrød ( ca. 20 stk.)
1 ½ dl vand ( lillefinger varmt) 12 ½ g gær ( ca. ¼ pakke) 10 g smeltet smør ½ tsk. groft salt 50 g pasta og gratineringsost 1 spsk. Sesamfrø ¾ dl havregryn 150 g hvedemel ( ca. 5 ¼ dl.) Pensling: 2 sammenpiskede æg Pynt: Sesamfrø Fremgangsmåde: Udrør gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem – til den er smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted – ca. 1 time tildækket med et rent klæde. Udrul dejen til ca. 1 cm’s tykkelse. Udstik dejen til små hjerter med en form eller skær dem ud med en kniv. Lad hjerterne efterhævet tildækkede i ca. 15 min. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø. Bag hjerterne midt i ovnen ca. 10 min. Ved 200.
Hovedret: Vinskum til grønne asparges med oksemørbrad og røstikartoffel: 1 stk. oksemørbrad 1 bundt grønne asparges 2 dl piskefløde ½ – 1 dl hvidvin ½ kg kartofler Fremgangsmåde: Drys den afpussede mørbrad med salt og peber Brun den først på en grillpande uden fedt og steg den efterfølgende i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. Lad mørbraden hvile, imens resten laves Skær det nederste af aspargesene, skyl dem og damp dem i letsaltet vand I 3-5 min. Varm piskefløde og hvidvin op og kog det et par minutter Pisk med elpisker til der dannes skum. Servér skummet til de varme asparges og pynt med kørvel Skræl og riv kartoflerne, bland majskorn i og form små bolde af kartoflerne Tryk lidt af vandet ud Varm panden op med lidt olie og læg boldene på Tryk dem flade med en paletkniv og steg dem mørkgyldne Hæld lidt olie over, hvis de bliver tørre Servér dem med de varme asparges og tynde skiver af den stegte oksemørbrad
Dessert: Chokolademousse med hindbær: 4 stk pasteuriserede æggeblommer 75 g sukker 100 g smeltet chokolade (70%) 3 stk pasteuriserede æggehvider Hindbærcoullis: 200 g hindbær Flormelis Tilbehør: Flormelis Friske hindbær og mynte Fremgangsmåde: Pisk æggeblommer og sukker tykt Smelt og afkøl chokoladen Pisk den i æggemassen og vend de stiftpiskede æggehvider i Hæld moussen i en skål og sæt koldt Purer hindbærrene gennem en sigte, rør og smag hindbærcoullisen til med flormelis og sæt den koldt Ved serveringen, så dyp en stor spiseske i varmt vand – form moussen til kugler, der anrettes på tallerkner med bærcoullis og friske bær samt mynte Rigtig god appetit 🙂 |